Vatten – viktigt

Nu är det bara några dagar kvar innan många husbilar/husvagnar ställs på och börjar göra sällskap med de ekipage som rullat hela vintern. När vinterförvaringen är över, städas och fejas det i varje vrå. Men glöm inte vattentanken. Varje vår – innan vi börjar använda vattnet från tanken i husbilen – brukar jag hälla i ca 40 liter vatten och sedan tippar jag i 2-3 glasflaskor flytande citron. Det får snurra runt i systemet ett tag och sedan sköljer jag ett par gånger. Citronen gör att eventuell bismak från plasten försvinner. Citron är antiseptisk och dessutom helt ofarlig. En sådan här flaska motsvarar 7-8 pressade citroner.  (Att använda 100% eterisk olja av citron rekommenderar jag inte, eftersom sådan stark koncentration av citron, kan lösa upp plast….. )

Denna procedur brukar jag upprepa 2-3 gånger per säsong. Vi har under våra 10 år som husbilsägare alltid gjort på detta vis och vi använder alltid vattnet, direkt från kranen. (Dock inte söder om alperna,där har jag blivit lite fjollig) Vi ser till att ha en bra omsättning på vattnet och är noga med hur och vart vi fyller på vårt vatten. Vi låter inte heller vatten stå still i tanken. Så om vi är ute över helgerna, tappar jag alltid bort det ev vatten som finns kvar i tanken på söndagskvällen för att sedan fylla på nytt på fredagen innan vi ger oss iväg. Och ”peppar peppar” har vi klarat oss från magåkommor…

Hur brukar du göra? Dricker du vatten från kranen i husbilen/husvagnen?
Brukar du köpa reningstabletter och lägga i, eller hur håller du tanken fräsch?


6 reaktioner på ”Vatten – viktigt

 1. Du har många tips Anette. Märks du är van husbilsåkare. Tur jag har dej att fråga om råd. Vi som bara husbilsåkt i 2 sommarsäsonger:) kram

  1. Jag delar gärna med mej av mina erfarenheter och jag gissar att du har andra erfarenheter som du kan dela med dej av. 😉 Kram själv

 2. Vi gör som du Anette men vi använder ättika….häller alltid i ca 1 dl vid varje fyllning när vi är utomlands, i år har vi köpt och satt på ett kolfilter på vår slang. Använder alltid vår egen slang och låter ofta vattnet spola en stund innan vi fyller på…..dricker inte vattnet från tanken när vi är i nedanför alperna men använder det till kaffe och the mm, tänkte testa i år att dricka.
  Häller oxå i en större mängd ättika i gråvattentanken för att slippa lukter…
  Skön dag!

  1. Ja ättika använder jag också men då i gråvattentanken. Är lite rädd att jag ska skölja för dåligt om jag har det i vattentanken 😉 Göran fick en vattenkanna med kolfilter i julklapp och den ska vi testa ordentligt när det blir dags för semester i Sydfrankrike/Spanien. Ha en skön dag du med!

 3. Vi är ju kvar i tältet, och där finns ingen vattentank…

  Jag dricker vatten ur kranen uppe i alperna. Sen är jag lika fjollig som du. I Grenoble och Lyon köpte jag köpevatten. Fast drack lite ur kranen också 😉

  1. Har du inte köpt nån husbil än?!?!? * skrattar *
   Lite vatten slinker ju alltid ner, när jag borstar tänderna. Och jag har aldrig tex sköljt grönsaker med flask-vatten. Så vi är kanske fjolliga i onödan 🙂

Kommentarer är stängda.