Miljödekaler i Tyskland

Att man måste ha en miljöplakett fäst på bilrutan, om man ska in i en del tyska städer, är ju ingen nyhet. Men antalet städer blev fler vid årsskiftet, så det skadar kanske inte med en uppdatering. Mer information kan du hitta här på svenska Dekra

Detta gäller  för alla fordon, även oss ”utlänningar”. Av denna anledning råds alla att informera sig om miljödekal och att införskaffa den  i god tid, om man vill köra in i någon miljözon, Umweltzon.

Nya tyska miljözoner – Från och med 2012-01-01 tillkommer fem nya miljözoner. Hagen, Heidenheim, Pleiselsheim-Ingerheim-Freiberg, Schramberg och Urbach inför nu alla kravet på miljödekal.

Leipzig, Berlin och Hannover blir grönare – Från och med 2011-01-01 tillåter Leipzig endast fordon med grön dekal att färdas i miljözonen. Berlin och Hannover  har samma bestämmelse, endast grön dekal är giltig. Detta för att ta ytterligare ett steg mot att reducera koncentrationen av skadliga utsläpp.

Fler städer ser rött – Hannover var först ut att förbjuda fordon med röd dekal att tillträda miljözonen och fler städer följer. Fr.o.m. år 2010 är endast grön och gul dekal tillåtna i Augsburg, Bremen, Frankfurt am Main, München, Neu-Ulm och Stuttgart.

Bl a. i dessa tyska städer krävs miljödekal:
Augsburg, Berlin, Bochum, Bonn, Bremen, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Frankfurt/Main, Freiburg, Hannover, Heidelberg, Herrenberg, Heilbronn, Ilsfeld, Karlsruhe, Köln, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, München, Mühlacker, Nürnberg, Osnabrück, Pforzheim, Pfinztal, Regensburg, Reutlingen, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart, Tübingen och Ulm.


6 reaktioner på ”Miljödekaler i Tyskland

 1. Vi har alltid köpt denna dekal till våra bilar. De flesta med avgasrening får ju den gröna. Dessutom stöttar man ju miljön. Inte fel, eller? 3M

  1. Nej definitivt inte fel att tänka på och värna om miljön. Jag tycker faktiskt detta med miljödekaler är bra och för de boende i staden måste det blivit en klar förbättring.

 2. Det hade jag ingen aning om, men det var längesedan jag åkte med egen bil i Tyskland och vi brukar undvika storstäder….

  1. Kom på att också Italien infört “Zona a traffico limitato” i Milano, Rom, Florens, Venedig, Mestre, Siena, Pisa, Lucca, Milano, Palermo, Neapel, Reggio Calabria, Torino, Bari, Cagliari, Bolzano, Verona, Bologna, Siracusa, Sesto Fiorentino, Ferrara, Pescara, Rimini, Pordenone, Brescia, Asti, Messina, Modena, Novara, Genova, Parma, Padova, Trieste, Reggio Emilia, Alessandria, Viterbo, Forli, Perugia, Assisi, och Gaeta och kanske fler orter än så…

   Håller man sej utanför städerna klarar man sej 🙂

 3. Vad är det för skillnad mellan grön och gul dekal mer än färgen Har en husbil 05 med en grön dekal och en trea. Jag har även sett nyare husbilar med gul dekal och en fyra

  1. Så här är det:
   Röd dekal: Dieselbilar med första registrering mellan 1 januari 1997och 31 december 2000 (Euro 2)

   Gul dekal: Dieselbilar med första registrering mellan 1 januari 2001 och 31 december 2005 (Euro 3).

   Grön dekal: Dieselbilar med första registrering från 1 januari 2006 och som uppfyller kraven (Euro 4) utläses från registreringsbeviset miljöklass 2005, bensinbilar med första registrering 1 januari 1993 eller senare. Dekalen gäller tills bilen skrotas.
   Observera! Det förekommer även fordon med första registrering efter 31 december 2005 som endast uppfyller (Euro 3), dessa fordon får en gul dekal.

Kommentarer är stängda.