Sommardrömmar

Eftersom blötsnön vräker ner och jag behöver piggas upp lite (vi har verkligen varannandags-väder nu!) dammar jag av en artikel jag skrev för några år sedan. 

***********************************
Ljuvliga Lavendel
När jag var en liten tös, fick jag ibland hjälpa min mormor med tvätten. Vi lade in allting i hennes linneskåp och mellan alla lakan och örngott, puttade vi in små lavendelpåsar. Sedan dess har lavendel haft en plats i mitt hjärta.
Lavendel är värme, sommar, avkoppling, lugn och ro. Jag använder en droppe eterisk olja av lavendel på blåmärken, getingstick och andra små skavanker. En droppe på örat vid öronvärk eller på skrubbsåret på knät. Äkta lavendel, lavandula angustifolia, är läkande och lindrande. Sen doftar den ju också så underbart. Det finns flera olika sorter. Spetslavendel är en och korsningen mellan äkta lavendel och spetslavendel blir lavandin. Alla har lite olika egenskaper och växer med olika förutsättningar och på olika höjder.


När vi semestrat flera år i Italien, utan en enda lavendelupplevelse, bestämde vi oss för att utforska Provence. Jag hade hört talas om åkrar med lavendel och ville väldigt gärna se själv. I slutet av juni närmade vi oss Montelimar och svängde av mot Nyons. Efter en kort stund såg jag något blålila som skymtade mellan träden. Där! Det första lavendelfältet dök upp! Jag kände värmen och lugnet sprida sig genom kroppen och jag var helt plötsligt tillbaka vid mormors linneskåp. Doften kände jag, fastän vi körde efter vägen och egentligen borde känt dofter av vägdamm och diesel.


Ju närmare Nyons vi kom, desto fler fält med lavendel såg vi. Blått och lila i alla nyanser. Överallt. Det var en mäktig syn. Vi stannade och gick mot kanten av ett fält. I bakhuvudet fanns en syn om att hela familjen kunde tumla runt bland lavendel, hoppa och dansa. När vi kom närmare såg vi att det var mängder av insekter som flög omkring. Och säg den som vill tumla runt bland bin och humlor…. Vi fick nöja oss med att stå på avstånd och titta och njuta.


Lavendel började odlas i regionen redan på 1800-talet. Skörden börjar i juli och håller på fram till september. 80% av världsproduktionen kommer från områden i Provence. Lavendel används både inom parfymindustrin och inom den kemisk-tekniska industrin. Du har säkert stött på lavendeltvålar, badskum, doftrenare, sköljmedel och toalettrengöring.

I destillerad form, som eterisk olja, används lavendel för sina läkande och antiseptiska egenskaper. Då finns den att köpa på hälsokostaffärer. Även i livsmedel finns det lavendel. Vi köpte lavendelhonung som vi ringlade över några skivor getost, som ligger på en bädd av ruccola. Lavendelkakor och skorpor. Kanderade lavendel-blommor. Lavendelsorbet. Listan kan göras lång. När vi njutit färdigt (gör man nånsin det?) åkte vi in i Nyons för att se oss omkring litegrand. Tyvärr var det söndag, så det var stängt överallt, förutom på SCAN . Där kunde vi fylla på förråden med en burk lavendelhonung, tapenade, pistou och svarta oliver från Nyonsdalen. Det ska finnas 800 000 träd och oliverna av typen, la tanche, odlas ingen annan stans. Oliverna som växer här har det bra förspänt, växtförhållandena är idealiska och de gamla olivträden ger ifrån sig de godast oliver jag någonsin ätit.

Vi gjorde det första besöket i Provence när vi var på väg hem från en av våra semesterar för nåt år sedan, men snart är det sommar igen och då far vi!  För här kan vi sitta i dagar och bara njuta….

……. precis som Ferdinand, som sitter under sin korkek och luktar på blommorna!
9 reaktioner till “Sommardrömmar

  1. Jag håller med dig fullt ut, minns också min mormors linneskåp, med fina spetslakan, och krusade örngottsband, och ett rött sidenband knutet runt två o två lakan. Det var tider det, nu har ju jag bättre med tid så jag kanske ska ta upp det. Tack för den fina berättelsen! Kram.

  2. Lavendel är min favorit också. Fast jag tycker ju i och för sig att ALLA blommor är lavendlar… 😉

  3. Vad sugen jag blir på att plocka fram husbilen när du berättar allt detta. Vi har bara ägt husbil i 2 sommrar så det vore kul att få se nåt annat än sverige nästa sommar.Blir sugen att resa dit ni varit. Tack för tipset ang Lavendel också. Visste inte att man kunde använda det till så många områden.

  4. Visst är Provence ljuvligt! Uder våra övervintringar har vi varit där flera gånger, men aldrig sommartid, så jag ahr aldrig sett lavendelfälten i blom. Vilken lycka!Ni har en fin resa att se fram emot! Eterisk lavendelolja köpte jag också. Den följer mig överallt. Tack för fin återblick! Känner igen allt! Önskar dig/er en fin fortsättning på år 2012!

  5. kan faktiskt förnimma doften när jag sitter här vid datorn, lavendel doftar ljuvligt. mamma har hela kortsidan av huset fullt och att komma dit och se alla fjärliar och andra insekter surra runt är sommar!kramps…attans vad mkt WFpoang du får hela tiden 🙂

  6. Ljuvligheters ljuvlighet! Snart är vi där igen. När vi var där i september hade lavendeln blommat ut. Stort tack för dina fina och inspirerande bilder!

  7. Ingela nog var mormor linneskåp vackert så har du tiden – klart du ska göra det. Kram tillbakaamacasa då är du lyckligt lottad och lever ett vackert livDeciree Det finns mycket fint här hemma, men har ni tid ska i ta er till Provence. Lavendel finns alltid i mitt husapotekInger ni får börja tidigt med er övervintringsresa nåt år. Planerna inför sommaren är inte riktigt klara men nånstans ditåt blir det. Ha ett fint 2012 ni medAgneta vad roligt, det är ju lite lycka och värme jag vill förmedla. Leena vad trevligt att jag kunde bjuda på en stunds avkopplingMira ja det tiden går fort, nästa gång får ni fara dit lite tidigare. Tack för berömmet av bilderna. Det värmer!

Kommentarer är stängda.