Trängselskatt på Essingeleden

Det kom ett pressmeddelande från Motormännen Du kan läsa hela genom att klicka på länken

Motormännens Riksförbund är starkt kritiska till regeringens förslag att införa en tidigarelagd trängselskatt på E4/Essingeleden. Genomfartsleder bör inte skattebeläggas och förslaget bryter mot tidigare löften om att Essingeleden kommer att beskattas först när Förbifart Stockholm står klar.

– Förslaget tydliggör vägavgiftens främsta syfte som en intäktskälla till statskassan snarare än ett medel för att skapa hållbara trafiklösningar, säger Maria Spetz, vd Motormännens Riksförbund.

Regeringen har överlämnat propositionen ”Förändrad trängselskatt och infrastruktursatsningar i Stockholm” till riksdagen. I propositionen föreslås en höjning av trängselskatten i Stockholms innerstad med 75 procent och att trängselskatt införs på Essingeleden från 1 januari 2016.

Essingeleden är en nödvändig genomfartsled och den enda nord-sydliga förbindelsen utanför staden, vilket innebär att det kommer att saknas alternativ till att passera Stockholm utan att betala en avgift!

Måndagscitatet 


6 reaktioner på ”Trängselskatt på Essingeleden

 1. Birgitta & jag som kör Europa runt, varje sommar med vår husbil, betalar mycket ”Bomavgifter”. Detta eftersom vi har en begränsad tid, att var ute och resa, på grund av arbetet i vårt företag. Vi väljer snabba vägar, oftast avgiftsbelagda, i stället för mindre och oftast tidskrävande vägar. När vi närmar oss en större stad, upphör oftast ”Bomavgiften”, för att sedan gå på, på nytt, efter passerandet av staden. Detta tycker vi är rimligt.

  Vi reste till Göteborg i mitten av november månad. Resmålet var Kärralunds Camping och Lisebergs julshow. Döm om min förvåning några veckor senare. Det kommer en faktura på 8 SEK!!!
  Detta visar på politikers och myndigheters oförmåga att tänka klart. För det första är det frånstötande och kostsamt att skicka, en faktura på 8 SEK. Första tanken blir, kan vi undvika Göteborg nästa gång? Detta inte för pengarnas skull, (det bryr jag mig inte om) men det är så frånstötande för turister, som kanske gästar staden några timmar eller dagar.

  Vi kom till La Roschelle på Frankrikes västkust. För sent upptäckte vi att bron vi ville köra över var avgiftsbelagd, kostnad 40 €!! Hur roligt är det att åka tillbaka dit? En halv tanks bränslekostnad för att köra över en bro, inte speciellt lång. Detta håller inte om vi vill ha fler turister.

  Om vi önskar och vill se mer turistnätter i vårt land, ska vi inte belasta trafiken mera än vad som redan är. Förslaget att avgiftsbelägga Essingeleden har sin plats i arkivet under skrivbordet. Jag hoppas det blir en folkstorm och kanske ett nytt ”enfrågeparti”, som det blivit i Göteborg.

  1. Måste kosta betydligt mera att skicka en faktura på 8 kronor! Vilken administration….
   Tack för varningen om La Rochelle – vi har planerat in ett besök där till sommaren 🙂
   Kram

Kommentarer är stängda.